Spring naar de content

Hanna Bervoets: ‘Volgens mij maakt het feminisme een comeback’

'Volgens mij maakt het feminisme een comeback. Het is weer bon ton om het erover te hebben, en ik ben er de laatste tijd ook meer mee bezig.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

"Mijn moeder was alleenstaand en we woonden in een vrouwenwoongroep. Ik werd genderneutraal opgevoed, kreeg bijvoorbeeld altijd twee soorten speelgoed, zodat ik zelf kon kiezen. Op de kermis won ik eens een klein vrachtwagentje, maar die vrouw van de kraam wilde me per se een armbandje geven. Mijn moeder werd toen heel boos. Tot mijn tiende wist ik ook helemaal niet dat er ongelijkheid bestond tussen mannen en vrouwen. Pas toen ik meedeed aan de legokampioenschappen en van die roze lego met grote blokken kreeg in plaats van technische lego, begon ik het te merken. Alsof meisjes dommer waren. Ik heb me daarna een tijdje heel erg afgezet tegen alles wat roze was.

"Ik heb The Feminine Mystique zelf niet gelezen, maar mijn moeder denk ik wel. Zij is echt een product van die tweede feministische golf en was heel actief met demonstreren, deed mee met het baasin- eigen-buikprotest, en met de bezetting van het Maagdenhuis. Ik heb cultural studies gestudeerd en daar kwam Friedans naam weleens voorbij bij gendervakken. Maar ook die van andere feministische boegbeelden zoals Laura Mulvey. Of Joke Smit en Hedy d'Ancona, die Man Vrouw Maatschappij oprichtten.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen