Spring naar de content

Worstelen met Wagner

Op 22 mei is het tweehonderd jaar geleden dat de meest omstreden Duitse componist werd geboren. Nog steeds zijn mensen verrukt van zijn muziek. Maar voor velen is het moeilijk om er onbekommerd van te genieten, omdat ook de nazi's met hem wegliepen. Van wie is Richard Wagner?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dirk Kurbjuweit

Stephan Balkenhol is niet ontroerd, verrukt of overweldigd. Hij denkt niet na over de mythe en het kwaad. Hij draait een shagje, dan staat hij op, rommelt wat in zijn platenkast en trekt er een stokoude Tannhauser van Richard Wagner uit. Een Hongaarse opname, van de rommelmarkt. Hij legt de plaat op de draaitafel. Krakend begint de prelude. Balkenhol gaat weer zitten; hij rookt even langzaam als hij praat. Nog steeds is hij niet ontroerd, verrukt of overweldigd. Hij heeft gewoon muziek op staan.

Daarmee is Balkenhol (56) een uitzondering onder de mensen die zich met Richard Wagner bezighouden. Balkenhol is beeldhouwer; op 22 mei moet hij een beeld van Wagner af hebben. Dan wordt in diens geboortestad Leipzig het nieuwe monument onthuld, op zijn tweehonderdste geboortedag. Balkenhol wordt daar niet warm of koud van. Het zal best lukken om het te laten lijken. Een markant gezicht, een hoog voorhoofd, een enorme neus, een krachtige kin. Wagner was geen knappe man, en daar verandert Balkenhol niets aan.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap