Spring naar de content

Schrijvers, laat uw vliegtuig altijd veilig landen!

Vanwege de Boekenweek hebben we deze maand alleen maar geletterde tiepjes. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Zandbergen

Janny Nijhof op foto één was ooit adjunctuitgever bij Nijgh & van Ditmar, in de periode dat Vic van de Reijt een sabbatical had opgenomen om zijn biografie over Willem Elsschot te voltooien. Maar Janny staat om een heel andere andere reden naast Eberhard van der Laan. De beroemde grachtengordel - hoe hebben we ooit zonder dat ding gekund - is 400 jaar oud, en de uitbaters van de restaurants en de hotels ter plekke willen dolgraag laten weten wat ze in huis hebben. Janny is sinds jaar en dag (ook tijdens haar geletterde engagement) uitbaatster van Dikker & Thijs, en staat hier op een rondvaartboot met de rest van de grachtenondernemers, plus de burgervader. Ook aangemonsterd waren Martine van Loon-Labouchère en Gijsbert Bianchi. Mevrouw van Loon is van het gelijknamige museum, en is daarnaast grootmeesteres van Beatrix. Bianchi is uitbater van restaurant Zuid Zeeland, dat anders dan sommigen zouden denken aan de Herengracht is gesitueerd.

Meer uitbundig geslemp was er in Haarlem, waar de voormalige Ruslandcorrespondent (en thans romancier) Pieter Waterdrinker een college hield voor de happy few in Athenaeum Boekhandel. Ondanks de crisis word je tegenwoordig door de middenstand overal afgetankt, en in de Haarlemse bookshop was het al niet anders. Ter rechterzijde staat de auteur L.H. Wiener, die op die dag zijn 68ste verjaardag vierde.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.