Spring naar de content

Paradijs aan de Poolcirkel

Steeds meer Nederlanders zoeken hun heil in het olierijke Noorwegen. Werk zat, geld zat en nauwelijks criminaliteit. 'Dit is het Nederland van de jaren zestig'.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerard den Elt

Drie weken achtereen stond zijn Pippi Langkous-woning in Ørskog uitnodigend open. Achterdeur vergeten op slot te doen. Zo er enig rapaille aanwezig is in Noorwegen, dan had dat tijdens de vakantie van Gert Rietman alle huisraad kunnen meenemen. Zelfs het jachtgeweer dat hij zoals welhaast iedere Noor in huis heeft. Maar wat dacht je? Natuurlijk!

"Alles was nog precies zoals we het hadden achtergelaten," zegt een triomfantelijk glimlachende Rietman. Hij is afkomstig uit het Overijsselse Diepenveen, maar sinds de jaren negentig in de Scandinavische oliestaat gevestigd als emigratie- en arbeidsbemiddelaar. Want het beloofde land bestáát! Op niet meer dan twee uur vliegen noordwaarts. Met een olie- en gasvoorraad voor vele toekomstige generaties in reserve lijkt dit het aardse paradijs.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.