Spring naar de content

Jean-Marie Le Pen: ‘Geert Wilders is bang van ons’

Hij is met afstand de meest omstreden politicus van zijn land, en wordt alleen al om die reden bij ons nogal eens vergeleken met een zekere 'blonde figuur'. Onzin, vindt hij. Toch heeft de rabiaat rechtse Fransman een onvermoede band met Nederland. Verslag van een wonderlijke visite.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Prillevitz

Jean-Marie Le Pen, erevoorzitter en oud-leider van het Front National (FN), is woonachtig in een chique buitenwijk in het westen van Parijs. Zijn huis staat in het park van Montretout te Saint-Cloud, waar de Fransen in 1870 nog hebben gestreden tegen de Pruisische troepen. Vlakbij ligt de ruïne van het paleis waar Napoleon Bonaparte in 1799 zijn staatsgreep pleegde. En ook madame de Pompadour had hier haar kasteel staan. In het park van Montretout vliegen groene spechten en scharrelen hagedissen en eekhoorns rond. Het publiek is er gemêleerd, en men treft er zowel autochtone Fransen als allochtonen aan.

Het gedeelte van de wijk waar Le Pen woont, wordt bewaakt, maar niet buitengewoon streng. De sfeer is er ontspannen en sereen. De bewaker van dienst is van allochtone afkomst en vertelt dat men een code moet hebben om de poort van het park te openen, maar wie die niet heeft, lijkt ook zo wel naar binnen te kunnen wandelen. Naast het huis van Le Pen, dat onmiskenbaar allure heeft, staat dat van zijn jongste dochter, Marine, die in januari 2011 de partijleiding van haar vader heeft overgenomen. Op het naambordje van haar woning staat alleen 'Marine'. Dat volstaat blijkbaar, zoals wij ruimschoots genoeg hebben aan voornamen als 'Jan-Peter' of 'Mark'.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.