Spring naar de content

De Literaire Pikorde van 2013

Wie doen ertoe in het boekenvak in 2013? Uitgevers, apparatsjiks, recensenten, televisiemannetjes en wat dies meer zij: voor de vijftiende maal presenteert HP/De Tijd de topveertig van bovenbazen en letterknechten in het vaderlandse boekenwereldje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Zandbergen

1 Mai Spijkers (10) uitgever Prometheus & Bert Bakker (Z)

Chief Whip. Het boekenvak is in diepe crisis, maar Mai toonde al eerder dat hij in slechte tijden beter is dan de rest. Winkelen is goddank nog altijd vrijetijdsbesteding nummer één in Nederland, en Mai verstaat de kunst om de niet-lezers, inmiddels veruit in de meerderheid, miljoenen in zijn toko te laten besteden. De topdrieonderwerpen van 2012 waren, in volgorde: sadomasochisme, bio's van manische ex-voetballers en kinderboeken voor volwassenen. Huisvrouwen lazen vanouds al pikant proza in de vorm van kasteelromans. Het verschil is dat huisvrouwenporno sinds de Vijftig tinten-trilogie van E.L. James opeens literatuur heet.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.