Spring naar de content

Beter dan hullie

Het is kennelijk officieel: de westerse cultuur is beter dan de islamitische. Hoe dat zo? Nou, ‘s lands grootste kwaliteitskrant schrijft het. En niet zomaar ergens links onderin, nee, in zijn redactionele commentaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Dat van 21 februari, om precies te zijn. Politiek commentator Raoul du Pré schrijft: “De les dat slecht voorbereide immigratie veel problemen veroorzaakt, is van links tot rechts geleerd. Dat geldt ook voor het besef dat we in Nederland een cultuur bewaken die we met recht hoger inschatten dan culturen waarin vrijheid en gelijkheid onder druk staan en rechten van bijvoorbeeld vrouwen en homoseksuelen niet vanzelfsprekend worden gerespecteerd.”

Er staat dus niet: ‘sommige’, of ‘bepaalde groepen’ moslims ontzeggen vrouwen en homo’s hun rechten. Nee, chef van de parlementaire redactie Du Pré gebruikt, en dat lag decennialang uiterst gevoelig, het generaliserende woord ‘cultuur’. In de traditioneel links angehauchte Volkskrant. Zoiets mag je, begrijpen we, anno 2013 dus gewoon zeggen.

Of… bedoelde Du Pré helemaal niet de islamítische cultuur, maar een heel andere? “Ehh, ik denk dat je dat inderdaad niet zo kunt stellen,” verklaart hij desgevraagd. “Ik doelde bijvoorbeeld op de Somaliërs die naar Nederland komen. Er zijn volgens mij best islamitische landen waar de rechten van vrouwen behoorlijk gerespecteerd worden.”

Kent hij moslimlanden waar vrouwen en homo’s evenveel rechten hebben als hetero-mannen? “Even denken. Nee, ik ken ze niet. Maar ik ben geen expert op dit terrein. Jij kent zulke landen ook niet? O.”

Mogen we van Du Pré nu ook het predikaat ‘superieur’ op de westerse cultuur plakken? “Op dit front wel. Dat is overigens een besef dat politiek inmiddels breed wordt gedragen. Mijn commentaar ging over de Integratienota van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher, die constateert dat grote groepen nieuwe Nederlanders onze kernwaarden niet onderschrijven. Nu valt zoiets nauwelijks meer op, maar als een PvdA-minister zoiets twaalf jaar geleden had geschreven, hadden de kranten dagenlang bol gestaan.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

In zijn commentaar vallen zijn stelligheid en zijn woordgebruik op. Heeft Du Pré nog kritische reacties van collega’s gekregen? “Nee. In ons commentaarberaad is evenmin hooglopende discussie ontstaan. Je kunt dit dus inderdaad zien als een nieuwe illustratie van het veranderde denken.”

Du Pré’s commentaar is slecht nieuws voor degenen die de Volkskrant tóch al een naargeestig rechtse krant vonden, zoals Francisco van Jole van de linkse opiniesite Joop.nl. Maar de in Van Jole’s kringen gehate neocon Chris Rutenfrans, opinieredacteur bij de Volkskrant, kan tevreden zijn.

In 2009 zei Rutenfrans op Radio 5: “De multiculturele ideologie is fout. Niet alle culturen zijn gelijk. Onze cultuur is de beste.” Hij zei ook: “In gesprekken met mijn kinderen bespeur ik heel erg een weg-met-ons-mentaliteit.” Rutenfrans pleitte voor de oprichting van een ‘rechtse kwaliteitskrant’. Een bericht over zijn uitspraken op de website van HP/De Tijd veroorzaakte de nodige ophef. Menigmaal viel daarbij de term ‘extreemrechts’.

Wat blijkt: Rutenfrans heeft Du Pré’s commentaar helemaal niet gelezen. “Maar dit klinkt inderdaad opmerkelijk. Leuk! Ik ben het ermee eens.”

Is die ‘rechtse kwaliteitskrant’ nu niet meer nodig, omdat Rutenfrans al voor zo’n periodiek blijkt te werken? “Haha, dat laatste is absolúút niet zo.”

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.