Spring naar de content

Toch weer een dubbeltje

Het debacle met Marco Borsato's The Entertainment Group leidde begin dit jaar tot zijn persoonlijk faillissement. Het maakt de afgang van Unico Glorie compleet. Waar ging het mis met de ex-wonderboy van Veronica?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ron Kaal

Het is geen alledaagse naam, Unico Glorie. Het is een naam die een belofte inhoudt, een wens die de goede fee boven de wieg heeft uitgesproken. Zijn ouders moeten grote verwachtingen van hem hebben gehad. Nomen est omen. Roem, pracht en praal liggen erin besloten. Het is alsof je je kind Le Roi Soleil doopt, in de verwachting dat zijn leven dan voorspoedig zal verlopen. Maar hoed je voor verhoorde gebeden. Verhoorde gebeden veroorzaken meer tranen dan onbeantwoorde. Vijfenveertig jaar na zijn geboorte zit een bleke, onopvallende man in de uitzending van Pauw & Witteman - het is dan herfst 2009 - om uit te leggen wat er allemaal is misgegaan. Zonder veel emotie vertelt hij zijn verhaal. Ogenschijnlijk onaangedaan, maar niet arrogant. Onderwerp van gesprek is de teloorgang van The Entertainment Group (TEG), organisator van onder veel meer de GelreDome-concertserie Symphonica in Rosso, en ooit het grootste productiekantoor van Nederlandse artiesten, met op het hoogtepunt 150 medewerkers, waar zangers als Marco Borsato, Guus Meeuwis, Ilse DeLange en Trijntje Oosterhuis onder contract staan. Een paar dagen eerder heeft Marco Borsato, net als Unico Glorie aandeelhouder in TEG, een met emoties gevulde en met tranen bekroonde persconferentie gegeven. Alles wat hij had vergaard in een carrière van twintig jaar is in één klap verdwenen, verdampt, in rook opgegaan.

"Alles wat ik had, ben ik ook kwijtgeraakt," zegt Glorie aan tafel bij P&W, maar het contrast met de huilende Borsato had niet groter kunnen zijn. Koel legt hij uit hoe TEG, in werkelijkheid een web van bedrijven, alleen al aan huisbankier ABN Amro een schuld van zes miljoen euro heeft kunnen opbouwen. Later zal de curator de totale schuld vaststellen op veertien miljoen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap