Spring naar de content

‘Borsten zijn een mirakel’

Zo gefascineerd als we zijn door borsten, zo weinig weten ervan. Maar wel dit: vrouwen krijgen ze steeds jonger, ze worden steeds groter, en er kan van alles mee misgaan. De Amerikaanse journaliste Florence Williams bracht in haar boek Breasts alle wetenschappelijke kennis over dit wonderbaarlijke orgaan bij elkaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Peter Dupont

De Amerikaanse wetenschapsjournaliste Florence Williams gaf haar dochtertje borstvoeding toen ze een nieuwsbericht las over giftige stoffen uit het milieu in moedermelk. Die ontdekking leidde fluks tot actie. Williams liet haar moedermelk onderzoeken op vlamvertragers en haar borsten testen op aanwezigheid van andere toxines, zoals perchloraat, een component van raketbrandstof. De resultaten waren ronduit verontrustend. Borsten lijden onder het moderne leven; als zachte sponzen zuigen ze vervuiling op en weerspiegelen ze onze zooi. Maar waarom? Wat is er exact aan de hand met borsten? Wat is hun functie? En hoe moet het verder? Voor antwoorden op die vragen reisde Williams de afgelopen vijf jaar de wereld rond, van de Verenigde Staten naar Nieuw-Zeeland, en van Peru en Denemarken. Haar zoektocht naar oude theorieën en nieuw onderzoek rond borsten legde ze vast in Breasts - A Natural and Unnatural History, een onverschrokken milieugeschiedenis van het meest fascinerende menselijke orgaan.

"Borsten zijn hypergevoelig en kwetsbaar," vertelt Williams in een Skype-interview vanuit Boulder, Colorado, "en ze hebben een krachtige symboolwaarde." Haar boek, een must-read voor elke vrouw en man, valt samen met de vijftigste verjaardag van twee mijl palen uit de borstgeschiedenis: de publicatie van Rachel Carsons Silent Spring, dat mede aan de wieg stond van de milieubeweging, en de eerste operatie met siliconenborstimplantaten.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap