Spring naar de content

Uphill battle

Journalist Bart de Koning (ex-Quote, ex-HP/De Tijd) komt na de zomervakantie met een boek waarin hij de dertien hardnekkigste misverstanden over politie en justitie op een rijtje zet. Werktitel: De veiligheidsmythe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Kunt u al onthullen wat de grootste veiligheidsmythe is?

“We zijn in Nederland totaal gebiologeerd door meer blauw op straat. We denken dat dat helpt tegen de misdaad. Maar boeven worden niet gevangen door blauw op straat, maar door rechercheurs. En het rare is: nergens in Europa zijn er daar zo weinig van als in Nederland.”

Hoeveel extra rechercheurs zouden erbij moeten komen?

“Zo’n vijfduizend. En die zouden, net als in Duitsland, wettelijk verplicht moet worden élke woninginbraak te onderzoeken. Mede daarom is het oplossingspercentage in Duitsland veel hoger dan bij ons.” 

Zijn er ook veiligheidsmythes waarvan je blij wordt dat ze niet kloppen?

“Dat ouderen vaak beroofd worden. Als je alle politiestatistieken ondersteboven houdt, blijkt juist dat ouderen minder vaak het slachtoffer zijn van berovingen dan jongeren.” Maar bejaarden zijn toch naïever en doen ‘s avonds makkelijker de deur open

“Onzin. Dat is in geen enkele politiestatistiek terug te vinden.”

Een van uw vorige boeken ging over de sluipende uitholling van onze privacy. Sindsdien is het aantal Nederlanders dat met hun hele hebben en houwen op Facebook staat gegroeid tot ruim zeven miljoen. Wordt u soms niet moedeloos?

“Dit soort werk is per definitie een uphill battle. Maar dat vind ik juist het leuke eraan.”