Spring naar de content
bron: joy

Zo leef ik: Samira Maas

Samira Maas (1984) werkte als vrijwilliger bij Bureau Jeugdzorg en werd daar gescout voor de hoofdrol in de Nederlandse speelfilm Joy (2010), die haar een Gouden Kalfnominatie opleverde. Haar tweede film, Cabo Verde, gaat in september op het Nederlands Filmfestival in première. Maas doet een master rechtsgeleerdheid, geeft les op de Hogeschool van Amsterdam en is lid van het Amsterdamse dj-collectief Pony Peaches.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

"Mijn missie ligt in de jeugdzorg. Ik heb stage gelopen bij de kinderrechter. Daar zat ik soms met tranen in mijn ogen: er is zo veel onmacht. Ik wil rechter worden en op hoog niveau iets betekenen voor jongeren met zo'n 'valse start'. En ik heb zin in verrassingen. De laatste jaren heb ik geleerd dat het leven plotseling een andere wending kan nemen. Zo geniet ik heel erg van het acteren, dat per ongeluk op mijn pad is gekomen, en van het contact met studenten van wie ik nu mentor ben. En ik ben een extreme voetbalfan; als ik een jongen was geweest, had ik nu bij Barcelona gevoetbald.

"Met valse start bedoel ik een ongewone jeugd. Als kleuter zat ik zelf voor een kinderrechter, en ik vond het opmerkelijk dat iemand die ik nog nooit had gezien over mijn leven besliste. Mijn biologische ouders konden niet voor mij zorgen, dus ik belandde op mijn tweede in een pleeggezin. Er was veel liefde, maar het ging toch niet goed: ik had al te veel gemist. Normale dingen, zoals samen eten of praten over wat je voelt, kon ik niet.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap