Spring naar de content
bron: anp

Roger van Boxtel: ‘Het wantrouwen is ingebakken’

Geen onderwerp zo ingewikkeld als de economie van de zorg. En tegelijk zo beladen. Tijd voor een pragmatische D66'er op Volksgezondheid? Roger van Boxtel, tegenwoordig zorgverzekeraar, zou best wat koppen tegen elkaar willen slaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels, Ivo van Woerden

Bij het binnenrijden van Wageningen begint de vraag zich voorzichtig op te dringen. Bij aankomst op het winderige parkeerterrein van het hoofdkantoor van Menzis staat vast dat het over tien minuten de eerste vraag zal zijn: wat dóet Roger van Boxtel hier in vredesnaam?

In 1998 werd hij namens D66 minister van Grotestedenbeleid en Integratie in het tweede kabinet-Kok. Na de verkiezingsnederlaag van Paars in 'het jaar van Fortuyn', 2002, verliet hij de politiek. Sinds 2003 is Van Boxtel bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis (twee miljoen verzekerden). Vorig jaar maakte hij, parttime, zijn comeback in de politiek, als leider van de D66-senaatsfractie. Ook was hij eind 2011 een tijdje interimbestuurder bij Ajax. Hij woont in Gorinchem en heeft een prestigieuze bijbaan in Den Haag, maar moet voor zijn hoofdbetrekking telkens op en neer naar een 36.000 zielen tellend stadje in Gelderland. Zijn ministerschap mag destijds dan niet door iedereen als een daverend succes zijn gepercipieerd, een man als Van Boxtel moet toch wel een leuke baan in de Randstad kunnen krijgen? "Dit ís een leuke baan,"klinkt het even later monter uit de mond van de 58-jarige voormalige bewindsman. "De zorg is een fascinerend werkveld en ik zit hier uitstekend op mijn plek."

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap