Spring naar de content

Zuidelijk theater

Vroeger woonden in Brabant en Limburg de trouwste kiezers van Europa. Nu zorgen ze voor het ene na het andere politieke spektakelstuk. Wat is er aan de hand in de achtertuin van Emile en Geert?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Zo op het eerste gezicht lijkt het een eigenaardigheid die je heel goed als toeval zou kunnen typeren: dat op het Binnenhof anno 2012 de show wordt gestolen door twee partijleiders met zowel zuidelijke roots als een beneden de grote rivieren gelegen electoraal heartland. Want dat is de actuele stand van zaken in ons land: dat de SP en de PVV in de peilingen goed zijn voor minstens vijftig Kamerzetels, hebben Emile Roemer (Boxmeer, 1962) en Geert Wilders (Venlo, 1963) in de eerste plaats te danken aan Brabant en Limburg, waar hun fans aanzienlijk talrijker zijn dan elders in het land.

Maar is het wel toeval, dat twee zuidelijke politici met relatief veel zuidelijke supporters in Den Haag de meeste aandacht trekken? In elk geval lijkt het in flagrante strijd met het aloude idee dat Brabant en Limburg buitengewesten zijn en dat alles wat er echt toe doet afkomstig is uit het dynamische westen van ons land, lees: Noord- en Zuid-Holland.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap