Spring naar de content

Schone schijn: het barre leven van een fotomodel

De droom van ieder jong meisje valt in werkelijkheid vaak vies tegen. Journalist Irene de Zwaan klust al zes jaar bij als fotomodel, voor soms niet meer dan 110 euro per maand. Bericht uit de keiharde wereld van patsers, pillen en paparazzi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Irene de Zwaan

De eerste aanblik van het modellenappartement in Istanbul riep een gevoel van herkenning op. Kledingstukken en schoenen lagen over de vloer verspreid alsof ze in alle haast waren uitgetrokken en neergegooid. Op de tafel van de woonkamer stond een overvolle asbak. In de keuken vormden aangekoekte pannen een aanzienlijke toren en in de badkamer puilde het prullenbakje uit van de gebruikte wattenstaafjes, gezichtsdoekjes en tampons. In de slaapkamer een viertal stapelbedden, behangen met kleffe foto's van vriendjes en het thuisfront. De andere buitenlandse appartementen waar ik had vertoefd gedurende mijn zes jaar als model, hadden er ook zo uitgezien. En ze roken net zo muf.

Er was niemand. Ik bekeek de kleren op de vloer - bontjasjes (nep, zo te voelen), gewaagde jurkjes met glitters, torenhoge pumps - en probeerde me een voorstelling te maken van de meisjes die ze droegen. Pas diep in de nacht ontmoette ik mijn huisgenoten. Drie meisjes uit Amerika, twee uit Spanje en een uit Oekraine. Met veel kabaal kwamen ze binnengestormd. Ze waren uit geweest, maakte ik op uit hun alcoholwalm. Met z'n allen stonden ze om mijn bed. In stilte vroegen ze zich hetzelfde af: zou deze nieuweling een concurrente zijn? De volgende dag, na bestudering van mijn portfolio, zouden ze die vraag pas goed kunnen beantwoorden.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap