Spring naar de content

Bayern München enige terechte winnaar Champions League

In een eerlijke wereld wint Bayern München de Champions League. De Duitsers kunnen veruit het mooiste huishoudboekje overleggen van de vier beste teams van Europa dit seizoen. De overige halve finalisten (FC Barcelona, Real Madrid en Chelsea) kampen met torenhoge schulden. Opmerkelijk, want volgens het onafhankelijke rapport European Football Brands (PDF) behoren deze clubs tot de meest waardevolle voetbalclubs van Europa.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Waarom worden schuldendragende clubs als waardevol gezien? Marketeers kijken naar de marktwaarde van een voetbalbedrijf. Daarbij geldt: clubs met grote spelers verkopen meer shirtjes. Ook tv-inkomsten zijn hoger, mensen willen immers de grootste sterren zien spelen. En een groter bereik betekent weer dat de club interessanter is voor sponsoren. Dat clubs zich eerst in de schulden steken om die spelers te kopen, maakt voor de waarde van de club in deze onderzoeken niet uit.

Metafoor voor Europese crisis
Dit jaar kunnen clubs nog met schulden wegkomen, maar als volgend jaar het UEFA Financial Fair Play (FFP) wordt ingevoerd niet meer. Vanaf 2013 moeten clubs een sluitende begroting voeren. Clubs met schulden kunnen dan worden uitgesloten van Europees voetbal. Dat is catastrofaal, want zonder Europees voetbal loop je als topclub tientallen miljoenen per jaar mis. Het Italiaanse Internationale verdiende met zijn winst in de Champions League in 2010 zo’n 49 miljoen euro. En dat was dan alleen nog maar het prijzengeld. Sponsorpremies en tv-gelden niet meegerekend.

Nederland doet al een tijdje niet meer mee in het Europese voetbal. Want zij kunnen wel grote spelers kopen en wij niet. In Nederland worden clubs tot de orde worden geroepen door de KNVB. Dit seizoen begon de competitie later in Italië en Spanje omdat men geen salarissen kon betalen aan de spelers. Maar de KNVB’s van Italië en Spanje doen niet wat ze moeten doen – zoals de politiek ook financieel niet doet (deed) wat het moet doen. Silvio Berlusconi’s politieke stijl werd al eens treffend ‘voetbalisme‘ genoemd.

Ook financiële steun voor voetbalclubs?
De Europese voetbalbond UEFA probeert nu met het FFP te doen wat in politiek Europees verband ook al tijden wordt gepoogd: sturen op (bijna) sluitende begrotingen. Ondanks de miljardenbezuinigingen die in Spanje (moeten) worden doorgevoerd overweegt men echter de totale belastingschuld van alle Spaanse profclubs kwijt te schelden. Bizar voor een land dat mogelijk bij het Europees noodfonds concludeerde Maarten Fontein: “Zometeen betalen wij Messi en Ronaldo.”

Als we de economie van Europa bekijken en van de clubs, is het Duitse Bayern München een terechte winnaar. De invoering van FFP is ook goed nieuws voor Nederlandse clubs. Ajax bijvoorbeeld heeft een eigen vermogen van 44,7 miljoen euro en voldoet hiermee aan de strenge financiële regels van de UEFA. Ook Feyenoord heeft de Spaanse toestanden achter zich gelaten en is hard op weg weer een volledig gezonde club te zijn. Als alle verlieslijdende clubs verbannen zijn kunnen wellicht oude tijden herleven!