Spring naar de content

‘Telegraaf moet zich wel distantiëren van Koolhoven, maar Paradijs zal niet terugtreden’

De Zembla-uitzending van afgelopen vrijdag over De Telegraaf heeft zijn uitwerking zeker niet gemist. Martijn Koolhoven, de journalist die in de documentaire werd beschuldigd van belangenverstrengeling en het verzinnen van verhalen, is op non-actief gezet door hoofdredacteur Sjuul Paradijs. Mediahistorica Mariëtte Wolf was een van de mensen die aan het woord kwam in de documentaire. Hoe uniek is volgens haar de zaak Koolhoven in de geschiedenis van De Telegraaf?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wolf: “De ophef rond Koolhoven doet me meteen denken aan de geruchtmakende zaak rond Jaap Metz. In 1982 kwam uit dat Metz aan vriendjespolitiek deed en actief enkele berichten uit het nieuws hield. Dit leidde tot een enorme rel op de redactie. Peter R. de Vries en Jaap Metz gingen zelfs met elkaar op de vuist. Koolhoven is echt een zelfde type man als Metz.”

Wat gebeurde er destijds met Jaap Metz?
“Metz kwam er nog goed vanaf omdat hij destijds de overstap had gemaakt naar de politiek. Hij kon zo de eer aan zichzelf houden. Hij werd zelfs Kamerlid voor de VVD, wat trouwens uitliep op een enorme deceptie.”

Wat moet De Telegraaf nu met Koolhoven doen?
“De hoofdredactie kan niet anders dan Koolhoven schorsen. Er is echt geen weg terug. Zijn gedrag haalt de hele redactie naar beneden. De Telegraaf zal zich echt moeten distantiëren van Koolhoven.”

Wat zijn de gevolgen voor de krant?
“In 1982 bleven de gevolgen van de rel voor De Telegraaf minimaal. Er is toen niet goed bijgehouden of de oplage daalde, maar de krant kwam er ogenschijnlijk ongeschonden uit. Ook nu denk ik dat voor de krant niet veel zal veranderen. De krant heeft veel verschillende kanten en door de Privé en Telesport-bijlage bijvoorbeeld zullen veel lezers gewoon blijven. Het zal de meeste lezers echt een rotzorg zijn. Wel vond ik mooi van de Zembla-documentaire dat ze die vrachtwagenchauffeurs vroegen of ze de krant zouden blijven lezen. Eentje zei dat hij een andere krant zou nemen. Ja, dat komt bij de hoofdredactie natuurlijk als een mokerslag aan.”

Zal dit tot een koerswijziging van De Telegraaf leiden?
“Ik weet dat in 1982 men intern nauwgezettere controles ging uitvoeren. De standaard werd zogezegd opgevijzeld. De Telegraaf zal nu zeker niet een publiekelijke knieval maken. Dat ligt niet in het karakter van de krant. Al hoorde ik wel dat achter de schermen de krant contact zoekt met de gedupeerden.”

Gaan er meer koppen rollen?
“Kijk, Koolhoven is natuurlijk niet de eerste de beste. Dat ze hem op straat zetten is al heel wat. Deze zaak zal lang nasudderen op de redactie en er zullen pittige discussies worden gevoerd. Maar ik kan me niet voorstellen dat hoofdredacteur Paradijs zal opstappen. Dat is echt een stap te ver voor ze.”