Spring naar de content

Facebook aapt Google+ na met vriendengroepen

Stel, je bent in het weekend flink uitgegaan en wil de foto’s laten zien aan je beste vrienden, maar absoluut niet aan je ooms en tantes? In het ‘echte’ leven’ heel eenvoudig, maar op sociale netwerken tot voor kort nog niet. Met de lancering van Google+ introduceerde Google ‘vriendenkringen’, waarmee vrienden eenvoudig ingedeeld konden woden. Google ging hiermee de concurrentie met Facebook aan. Het wachten was op een antwoord, en die kwam er ook: Facebook gaat precies hetzelfde doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Origineel is de wijziging van Facebook dus niet, maar wel een nodige. Menig gebruiker van Facebook is de eindeloze stroom van  updates en opmerkingen van vrienden-van-vrienden-van-kennissen spuugzat en wil zelf bepalen welke vrienden alles van je mogen weten, en vooral ook welke niet. Via zogenaamde ‘smart lists’ kunnen de gebruikers binnenkort dus vrienden, familie, oud-klasgenoten en collega’s naar eigen inzicht indelen.

De indeling in subgroepen heeft een groot voordeel. Gebruikers kunnen voortaan zelf bepalen van wie ze alle ‘vind ik leuk’ meldingen te zien krijgen en van wie ze alleen de hoogst noodzakelijke wijzigingen zoals bruiloft, verloving of verhuizing willen weten. Op een nieuwe pagina wordt bovendien alle informatie van bepaalde groepen gebundeld weergegeven. Alle updates van collega’s of hardloopmakkers komen dus bij elkaar te staan. 

Gebruikers moeten vooralsnog wel zelf alle vrienden indelen in groepen. Voor gebruikers met honderden vrienden is dat een tijdrovende bezigheid, maar daarmee kan wel meteen bepaald worden dat de zakelijke contacten op de zogenaamde ‘restricted list’ terechtkomen en dus alleen het hoogstnoodzakelijke te weten komen.

Of deze wijzigingen tot een betere bescherming van privégegevens gaat leiden is nog onduidelijk. Wel heeft Facebook naast de nieuwe groepsindelingen ook bekendgemaakt een speciale directeur aan te stellen die het privacybeleid moet gaan aanvoeren. Het sociale netwerk lijkt daarmee de klachten over identiteitsdiefstal en inbreuk op privacy eindelijk serieus te nemen.