Spring naar de content

Woodward en Bernstein

Zonder noorden komt niemand thuis is de prachtige titel (ontleend aan een gedicht van K. Michel) van de nieuwe roman van Nelleke Noordervliet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank van Dijl

Robert Andersen is op de vlucht voor de wet, zoals hij het zelf zegt, en al is hij geen misda-diger – het is nog waar ook:
de inbreker die acht jaar geleden zijn vrouw met messteken om het leven bracht, komt op vrije voeten; Robert heeft geen zin hem per ongeluk op straat tegen te komen. Hij huurt een huis in een hardvochtige streek aan de Canadese westkust. Als hij de eerste keer het pad naar zijn tijdelijke woning op draait, staart een ree in de koplampen van zijn Dodge Dakota.

Zonder noorden komt niemand thuis is de prachtige titel (ontleend aan een gedicht van K. Michel) van de nieuwe roman van Nelleke Noordervliet, een titel als een wet waaraan je te gehoorzamen hebt, als een mantra. Het is de indiaan Sam die Robert vraagt: “Je noorden gevonden?” Onderweg om de geleende tipi terug te brengen, denkt Robert aan zijn uitstapje in volstrekte eenzaamheid: “De epifanie. De glorie van de zonnige namiddag, gisteren nog maar (–), mijn ziel als een zwaluw terugkerend in het nest onder mijn hanenbalken.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.