Spring naar de content

Voor de gek

Dus de EU-commissaris voor Mededinging wordt EU-commissaris voor Digitale Agenda, en dat is de hoofdprijs? En dat vijfde (!) vicevoorzitterschap van de Europese Commissie is dan de extra parel aan de ketting?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Dijkgraaf

En dat Neelie Kroes, want om haar gaat het, met dit soort troostprijsjes wordt afgescheept omdat Jan Peter Balkenende te lang voor eigen kansen ging in de strijd om het ‘presidentschap’ is natuurlijk waanzin? Hij was toch helemaal geen kandidaat? Wie het gelooft, is gek.

De nederlaag van Nederland, zowel door Balkenende als de VVD zo ongeveer uitgelegd als de grootste overwinning van ons land sinds het Europees Kampioenschap voetbal in 1988 in Duitsland, maakt weer eens duidelijk dat politici de laatste jaren een belangrijke ontwikkeling hebben gemist: we laten ons niet meer voor de gek houden. Waar verzuilde media in het verleden welwillend meewerkten aan het recht praten van wat krom was, wordt de kritische kiezer tegenwoordig bediend door een aanzienlijk breder palet aan informatieverstrekkers. Er zijn veel meer media. Ze moeten, gedwongen door marktomstandigheden, concurreren, en zich dus onderscheiden. Dat speelt gladde politici, vaak die van lijst 1 en 2 die al denken dat ze gelijk hebben als de Tweede Kamer ze niet met een motie van wantrouwen naar huis stuurt, niet in de kaart. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen