Spring naar de content

Obama moddert voort

Na maanden wachten is Barack Obama eindelijk met zijn strategie voor Afghanistan gekomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dirk-Jan van Baar

Die aarzelingen zijn hem kwalijk genomen en als gebrek aan vastberadenheid uitgelegd, maar ik denk dat het hele besluit en de manier waarop het tot stand is gekomen perfect het complexe wereldbeeld van de Amerikaanse president laat zien. Dan kun je niet van karakterzwakte spreken. Dit is zoals Obama denkt en te werk gaat, en niemand kan zeggen dat de uitkomsten als verrassing komen. Het was al weken bekend dat de president ‘eruit’ was en dertigduizend man meer naar Afghanistan zou gaan sturen. Onvoorspelbaarheid kun je Obama niet verwijten.

Maar dat is nog geen consistentie. In de uitwerking van Obama’s complexe kijk op de wereld, die niet anders dan een complexe strategie kon opleveren, zitten talrijke tegenstrijdigheden, waarbij zijn radicale partijbasis zich nu al bedrogen voelt. Ook dat was onvermijdelijk. Zoals elke president moet Obama compromissen sluiten, en de besluitvorming rond Afghanistan draagt daar de sporen van. Daarbij zit Obama met de erfenis van zijn voorganger, terwijl hij als ‘anti-Bush’ is gekozen. Dat leidt tot morele bezweringsformules in plaats van klare wijn te schenken. Waar Bush onverbloemd over een ‘war on terror’ sprak en zichzelf als oorlogspresident zag, schrikt Obama daarvoor terug en steekt hij een verzoenende hand uit naar de moslimwereld. Kun je dan nog oorlog voeren?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.