Spring naar de content

Alles ligt op straat

Zou het kunnen dat het internet jou beter kent dan je eigen moeder – als je moeder tenminste niet twittert en niet op Facebook, Hyves, Flickr of LinkedIn zit? Maak kennis met Xander Dirks.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jeroen van Bergeijk

Een experiment. Kun je op basis van voor iedereen toegankelijke online-informatie van een willekeurig iemand een portret schrijven? Een portret dat zo’n beetje dezelfde reikwijdte, diepte en gedetailleerdheid – zo niet meer – heeft als de portretten van bekende Nederlanders die je doorgaans leest in een blad als HP/De Tijd?

Het idee achter dit experiment begon met verbazing. Verbazing over het gemak waarmee mensen de meest intieme details over hun privéleven rondstrooien op sociale-netwerksites als Twitter, Hyves, Facebook, Flickr en LinkedIn. En dat terwijl het ondertussen genoegzaam bekend mag zijn dat het niet erg verstandig is om veel privacygevoelige informatie op sociale netwerken achter te laten. Bijna elke week lezen we ‘grappige’ nieuwsberichten over hoe mensen hun baan kwijtraken dankzij gênante details op hun Hyves- of Facebookpagina. Of extremer: passiemoorden naar aanleiding van ex-geliefden die plotsklaps hun ‘relationship status’ op Facebook veranderen, zijn in de VS inmiddels vertrouwde kost. Het AD meldde onlangs dat een kwart van de personeelsmanagers in Nederland sollicitatiebrieven zonder pardon weggooit als ze de naam van de sollicitant googlen en iets tegenkomen wat ze niet zint.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.