Spring naar de content

Sloffen rond een molen

Een uitgerangeerde rechercheur sjokt wat rond om een oude moord op te lossen. Spannend wil het niet worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Toen afgelopen december de Duitse televisiespeurneus Derrick overleed, verwezen verschillende kranten niet alleen naar de acteur Horst Tappert die Derrick speelde, maar ook naar Herman Koch, die (als inspecteur Tampert) Derrick voor Jiskefet verschillende malen treffend heeft gepersifleerd. Het handelsmerk van Derrick was dat hij tijdens het oplossen van de moord op de kritieke momenten wist te zwijgen. Hij liet als het ware bij de verdachte de bal het werk doen. En wanneer de bal zijn werk had gedaan, bekende de verdachte – het resultaat van een ongehoorde psychische marteling die hem was aangedaan. 

Wat jongere lezers misschien niet weten, is dat Derrick een zwijgende voorloper heeft gehad in de persoon van commissaris Maigret. En dan bedoel ik niet de commissaris Maigret uit de talloze boekjes van Simenon, maar de commissaris Maigret zoals die op de Nederlandse televisie eerst door Jan Teulings en later door Kees Brusse is vertolkt. Als ik het mij goed herinner, is de Maigret van Teulings nog door Jan Blokker op de hak genomen in het roemruchte televisieprogramma Zo is het toevallig ook nog ’s een keer. Dat was ook prachtig, dat meedogenloze stille spel van Blokker. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.