Spring naar de content

Schoensokken

K. Schippers (1936), pseudoniem voor Gerard Stigter, is schrijver, bekroond met onder meer de P.C. Hooftprijs en de Libris Literatuurprijs. Hij groeide op in Amsterdam.  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

Hoe zal hij de buurt van zijn jeugd eens beschrijven? Het geboortehuis van K. Schippers, ofwel Gerard Stigter, stond in de Van Speijkstraat in Amsterdam-West, een straat met een kapper, een fietsenmaker, een wolwinkel en een kruidenier. De buurt was prettig volks, lik op stuk: hád je wat? 

De Stigters bewoonden een bescheiden huis met twee slaapkamers en één kraan. Een teil in de keuken diende als bad. Hij had een houten bootje waar steeds kleiner wordende andere bootjes in pasten, het laatste zo groot als een duimnagel, en daar zat hij dan mee te spelen in zijn badteil. In een van zijn vroegste herinneringen stond hij onder een buitendouche bij een vakantiehuis in Hoenderloo. Dat was natuurlijk een hele belevenis voor een jongetje uit een huis met één kraan. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.