Spring naar de content

Piet Zwart-Wit

Op grond van een flinterdunne mening verklaarde Piet Grijs de oorlog aan de criminoloog Wouter Buikhuisen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Het weekblad Vrij Nederland heeft sinds een paar maanden een nieuwe hoofdredacteur, zijn naam is Frits van Exter – we begonnen ooit tegelijk bij dit blad – en een van zijn eerste besluiten was het vertrek van VN-columnist Piet Grijs, ook bekend als Hugo Brandt Corstius. ‘Terrorist’ is veruit het meest misbruikte woord van dit tijdsgewricht, maar op Grijs was het ook lang vóór 11 september 2001 van toepassing. Wat het geweest is weet ik niet, maar ergens vroeg in de jeugd van Hugo Brandt Corstius moet iets gebeurd zijn waardoor diep in zijn ziel de overtuiging postvatte dat hij alles beter wist dan anderen en zich om die reden niet hoefde te storen aan wat simpele zielen ook wel aanduiden als ‘de moraal’. Toen ik hem ooit confronteerde met een leugen die hij verspreidde, zei hij: “Ik schríjf dat wel, maar ik wéét het niet.” Toen wist ik dat hij geestelijk gestoord was.

De pech was dat hij niet behandeld werd. Althans, door deskundigen. In plaats daarvan behandelde hij zichzelf, door columns
te schrijven, die op een bepaalde manier briljant waren, zodat uitgevers ze afdrukten. Dat die uitgevers en hoofdredacteuren dat deden was weer omdat zij, zoals zo veel babyboomers, leden aan een goedaardige variant van het Grijs-syndroom, een vorm van politieke kortzichtigheid en zelfoverschatting, waardoor ze zichzelf wijsmaakten dat ze het antwoord hadden op wat er mis was met de samenleving. Dit kwam weer doordat de ouders van de babyboomers meestal slechts een fractie van de opleiding van hun kinderen hadden en daardoor niet in staat waren tot een effectief weerwoord tegen hun vaak nogal onbekookte ideeën. Zeg tegen een kind vaak genoeg: “Tja, dat zal dan wel zo zijn,” en het groeit uit tot een narcistisch monster dat geen enkele zelfrelativering kent en iedere tegenspraak opvat als een daad van agressie.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.