Spring naar de content

Tip Marugg: de Antilliaanse Reve

Waarin het ter nagedachtenis aan Tip Marugg genoeglijk champagne drinken was.   

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Zandbergen

De Curaçaose Tip Marugg en de Amsterdamse Gerard Reve werden allebei geboren in 1923, twee dagen na elkaar. Beiden stierven in 2006. De Bezige Bij (hier in de persoon van Robbert Ammerlaan) was hun gezamenlijke uitgeverij. Koning alcohol hun collectieve soeverein. “Ik drink,” schrijft Marugg in zijn roman De morgen loeit weer aan (1988), “omdat ik anders genoegen zou moeten nemen met het onwaarschijnlijke rustige en vreedzame bestaan van een frisse grijskop die meent gelukkig te moeten zijn omdat geen grote catastrofen hem teisteren.” Afgelopen week werd in Amsterdam Maruggs verzameld werk gepresenteerd. Met een overmaat aan champagne, hoe kon het ook anders.

Op foto twee houden Paul Comenencia, gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen, en Ank Bijleveld-Schouten, staatssecretaris Koninkrijksrelaties, het verzameld werk ten doop. Het bevat de romans Weekendpelgrimage (1958), In de straten van Tepalka (1967) en het al genoemde De morgen loeit weer aan, plus nagelaten werk dat de bezorgers Aart G. Broek en Wim Rutgers nog uit de handen van de familie wisten te rukken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.