Spring naar de content

Terug in de ring

In ‘The Wrestler’, over een worstelaar op zijn retour, speelt Mickey Rourke de rol van zijn leven. Memorabel en aangrijpend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Erik Spaans

De actiefilm Double Team (uit 1997) staat bepaald niet bekend als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Dat deze botte knokfilm niettemin een zekere cultstatus geniet, is te danken aan het merkwaardige carrièreverloop van hoofdrolspelers
Mickey Rourke en Jean Claude Van Damme. Deze twee acteurs hadden in de tweede helft van de jaren negentig veel met elkaar gemeen. Beiden waren ooit via de vechtsport in de filmwereld verzeild geraakt (Rourke was een verdienstelijk bokser en Van Damme blonk uit in kickboksen), en bij beiden was de houdbaarheidsdatum van het succes inmiddels ruimschoots verstreken. Of Van Damme zich dat anno 1997 al realiseerde, valt overigens te betwijfelen. Luttele jaren eerder was elk van zijn actiethrillers immers nog een kassucces geworden, en vermoedelijk beschouwde hij de spectaculaire koersval van zijn populariteit als een tijdelijk dipje dat even moest worden rechtgezet. 

Mickey Rourke was er al wat langer aan gewend dat het gros van de films waarin hij speelde de bioscoop niet eens haalde en rechtstreeks op video/dvd werd uitgebracht. In tegenstelling tot Van Damme – die zich altijd tot tamelijk simplistische actiefilms beperkte – kon Rourke zich echter beroemen op een paar gedegen acteerprestaties in films als Diner, 9 1/2 Weeks en Barfly. Maar zijn belangstelling voor de drieëenheid seks, drugs & rock-’n-roll had de verdere ontplooiing van dat talent lelijk in de weg gezeten.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.