Spring naar de content

Joris Demmink: topambtenaar onder vuur

Vorige week werden er wéér Kamervragen gesteld over de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie: secretaris-generaal Joris Demmink. Waarom keert de naam van deze topambtenaar al zes jaar lang terug in de publiciteit?  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De PVV vroeg vorige week opheldering over een aangifte die al vier maanden bij het Landelijk Parket ligt. Wat was het geval? De Nederlandse advocate Adèle van der Plas doet op maandag 27 oktober 2008 aangifte van seksueel misbruik namens de Turk Mustafa Y. De aangifte is gericht tegen de secretaris-generaal van Justitie, Joris Demmink. Eind januari is de aangifte nog steeds niet in behandeling genomen. 

Volgens woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket – een afdeling van het Openbaar Ministerie – is het allemaal goed te verklaren. “Het klopt dat we die aangifte nog niet in behandeling hebben genomen,” zegt hij. “Y. woont in Turkije, dan ligt het moeilijker.” Advocate Van der Plas vindt het maar onzin. “Mustafa heeft zijn aangifte in Turkije opgemaakt en ondertekend. Die is door een Turkse advocaat naar mij doorgeleid. Mustafa wil graag het Landelijk Parket te woord staan, maar dat moet dan wel in Turkije gebeuren. Hij wil dat in aanwezigheid van de Turkse autoriteiten omdat hij bang is. Het lijk mij logisch om daar als OM op in te gaan, zodat je alle misverstanden uit de weg kunt ruimen.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.