Spring naar de content

Heelmeesters

Het is een misverstand te denken dat scholen een foute maatschappij kunnen compenseren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Fleur Jurgens

Vorig jaar verlieten een kleine 52.000 jongeren tussen 12 en 22 jaar het Nederlandse onderwijs zonder bruikbaar diploma. De meesten van hen zijn vrijwel kansloos op de arbeidsmarkt. 

In de grote steden blijken deze schoolverlaters nu, volgens het recente rapport Vertrouwen in de school van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, voor een groot deel ‘overbelast’ te zijn. Zij groeien op in milieus waarin werkloosheid, lichamelijke en psychische klachten, een overschot aan broertjes en zusjes, gebrek aan ontbijt, nijpende schulden, huiselijk geweld, taalproblemen, drugs en criminaliteit tot de orde der dingen behoren. Tot overmaat van ramp wonen deze jongeren vaak ook nog in een wijk waarin voornamelijk andere ‘overbelasten’ wonen, en zij bevolken scholen met voornamelijk lotgenoten. “Niemand houdt van ze,” karakteriseert een schooldirecteur hen in het rapport. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen