Spring naar de content

Brieven (06, 2009)

De redactie verwelkomt ingezonden brieven van maximaal 150 woorden, en behoudt zich het recht voor deze te redigeren. Vermeld altijd uw adres, ook wanneer u e-mailt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Terrorisme

Met veel plezier en interesse heb ik uw artikel over de terrorismedreiging in Nederland gelezen (HP/De Tijd, 30 januari). Ik wil graag uit het artikel citeren: “Na de moord op Van Gogh schatte de AIVD het aantal potentiële moslimterroristen tussen de honderd en de tweehonderd. De Kamer maakte daar honderdvijftig van…” Ik moet nu nog lachen.

Daniël van Veen, Amsterdam

Oranje boven

Nederland heeft het duurste vorstenhuis van Europa: de begrotingskosten van 2007 wijzen onder meer op een bedrag aan stal- en huishoudelijk personeel van 9,2 miljoen euro (HP/De Tijd, 9 januari). Uitgaande van gemiddelde cao-lonen komt dit neer op een bestand van ongeveer tweehonderd personen. Volgens de democratische rechtsbeginselen zijn regering, parlement en comptabele instellingen verantwoordelijk voor een juiste en doelmatige besteding van via de begroting gevoteerde geldbedragen. Volgens eerdere verklaring van minister-president Balkenende beschikt hij evenwel niet over de daadwerkelijke kostenplaatjes van de koninklijke familie. In de overige begrotingsposten van de diverse departementen zijn uitgaven ten behoeve van de familie verwerkt en betaald; deze betreffen onder meer ziektekosten, reis- en verblijfskosten van familie optredend namens de vorstin. Deze weinig inzichtelijke situatie wordt nog versterkt door de belastingvrijdom: die vertekent de kosten voor het normale gezinshuishouden nog meer. Verder wijs ik op de ministeriële pooltocht compleet met kroonprins en echtgenote, en op de reis van prinses Irene waarbij de reis- en verblijfkosten ongetwijfeld via de ministeriële begroting worden afgehandeld. Kort en goed: wat doet ons democratisch bestel om de overige Nederlanders de ook door het parlement gevraagde gegevens volledig te verstrekken? 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Harrij Zoetjes, Rijswijk

Omslag

Zojuist ontving ik het nieuwe nummer van HP/De Tijd (30 januari). Wilt u mij s.v.p. nooit meer zo laten schrikken. Ik dacht eerst dat u een foto van de heks uit Sneeuwwitje op het omslag had gezet, maar nee, het bleek Freek de Jonge te zijn. Nu weet ik wel dat niemand zichzelf heeft gemaakt, maar je kunt er wel zelf iets van proberen te maken. Ik denk echter dat iemands gezicht zijn innerlijk weerspiegelt; zoals Freek de Jonge zich tegenover Peter R. de Vries heeft laten kennen als een jaloerse draaikont zegt genoeg. Graag Peter R. de Vries op het omslag om weer tot rust te komen.

Ad de Koning, Almere

Israël en Palestijnen (3)

In zijn brief haalt L. Perié de wreedheden aan begaan door de joden om onteigening door te voeren (HP/De Tijd, 23 januari), en hij verwijt Dirk-Jan van Baar een gebrek aan historisch besef om diens column over Israël. Als we wat verder teruggaan in de tijd, zien we dat men heeft gepoogd het joodse volk uit te moorden. Verwachtte Perié nu echt dat de joden zich voortaan tegenover hun vijanden als bange schapen zouden blijven gedragen? Wat Van Baar overigens aanhaalt over het gebrek aan objectiviteit, doet zich ook voor in België: overdreven belichting van de beschietingen en bombardementen op Gaza, en van de vele doden en gewonden in de Gazastrook. De berichtgeving over de raketbeschietingen door Hamas wekt de indruk dat het gaat om twee à drie raketten, en niet om de tachtig à negentig exemplaren die dagelijks op Israël werden afgevuurd. 

Thomas Triphon, Antwerpen

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen