Spring naar de content

Wat was het beste literaire boek van 2008?

Wie is de winnaar van de Max Pam Award 2008 en krijgt de Townsend Black Lacquer vulpen?    

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Het is dit jaar voor de zesde keer dat de Max Pam Award wordt uitgereikt. Wederom wordt het woord Award gebruikt, aangezien de Award nooit een gewone prijs heeft willen zijn. De Max Pam Award onderscheidt zich namelijk van alle andere Nederlandse literaire prijzen doordat zij door maar één jurylid wordt toegekend, wiens oordeel bovendien buitengewoon subjectief is. Toch steekt het oordeel van de Max Pam Award vaak huizenhoog uit boven de oordelen van heel wat veelkoppige jury’s. 

Sinds de Max Pam Award in 2003 voor het eerst werd uitgereikt, heeft de jury zich steeds beraden op de vraag of deze literaire prijs der literaire prijzen nog wel zin had. En het antwoord bleef even onveranderd als ondubbelzinnig: meer dan ooit! Er kan dus altijd nog een literaire prijs bij, een prijs zonder een politicus als juryvoorzitter, want stel je eens de betreurenswaardige situatie voor dat men een voorzitter van een literaire prijs zou nemen die weleens een boek leest. Kortom, de Max Pam Award is de belangrijkste literaire prijs van Nederland. Daarom is de Max Pam Award, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de P.C. Hooftprijs, nog nooit geweigerd. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.