Spring naar de content

Jaren van ontmaskering

Het mirakel van 2008 is dat nergens op grote schaal de revolutie is uitgebroken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dirk-Jan van Baar

In 2008 pakte alles anders uit dan gedacht. Ik neem mijzelf dan ook niet kwalijk dat ik mis zat met mijn belangrijkste voorspelling: Hillary Clinton zou president van Amerika worden. Hillary wordt nu de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en de zittende minister van Defensie mag blijven. Ik heb steeds beweerd dat de nieuwe president zou voortbouwen op de erfenis van de oude in plaats van ermee te breken, en gezien zijn benoemingen (die een clintoneske hand verraden) lijkt het erop dat Barack Obama een eind in die richting meegaat. George Bush ziet dat ook zo, want die is vol lof over Obama en stelt alles in het werk om de machtswisseling soepel te laten verlopen. Het is ook een manier om over je graf heen te regeren.

Veel ernstiger kleunde ik mis bij de kredietcrisis, die elke speculatie over de toekomst tot een boemerang maakt. Bijzonder kwalijk neem ik mijzelf dat ik in augustus wel nattigheid voelde, maar daar niet naar heb gehandeld. Had ik toen mijn aandelen verkocht, dan was ik nu beter af geweest. Ik wilde toen echter niet toegeven aan degenen die beweerden dat het ergste nog moest komen en meende dat een crash te prefereren was boven een geleidelijke zachte landing. Een tennisbal die hard op de grond stuit, gaat weer snel omhoog en zou een stevig herstel mogelijk maken. Daarmee bleek ik nog optimistischer dan Wouter Bos. Sinds de ondergang van Wall Street in september zitten we niet alleen met een crash, maar ook met een vrije val waarvan het einde niet in zicht is. Het is zelfs de vraag of er wel vaste grond onder de voeten is. Sinds het einde van de Sovjet-Unie is ‘transparantie’ het toverwoord, maar de wereld lijkt er niet doorzichtiger op geworden. Er is veel ontmaskering, maar telkens stinken we er opnieuw in, met kortere tussenpozen en grotere regelmaat.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.