Spring naar de content

Herfsttij der democratie

De individualisering van de samenleving heeft het politieke bestel uitgehold. Paternalisten en populisten grijpen hun kans en bedreigen onze vrijheid. Zo betoogt J.A.A. van Doorn, tot zijn dood in mei 2008 jarenlang columnist bij HP/De Tijd. Een voorpublicatie uit zijn nagelaten werk Nederlandse democratie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

 

“Twee eeuwen lang hebben we gedacht dat vrijheid de vrucht is van politiek en dat de politiek de vorm van vrijheid bepaalt. We wilden burgers zijn. Maar tegenwoordig is burgerschap niet meer dan een praktisch middel waarvan we ons bedienen om onvrede over de leiders te uiten. We hebben de basis verloren waarop onze waardig­heid van vrije mensen berustte: het verlangen om een politiek lichaam te vormen. De gevolgen van dit verlies zijn veel subtieler dan die van de oude vormen van tirannie en geven ons het gevoel dat we langzaam, pijnloos en onherstelbaar leegbloeden.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.