Spring naar de content

Superrood

Van de week een setje geproefd met Chiara Lungarotti, de dochter van Giorgio Lungarotti, de man die het Italiaanse Torgiano in Umbrië op de kaart heeft gezet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Harold Hamersma

Toen hij in 1999 overleed, heeft zij het wijnstokje overgenomen om samen met haar zuster op dezelfde voet door te gaan. Dat zij daarbij hulp krijgt van Denis Dubordieu, behalve huisvriend ook een van de meest getalenteerde wijnconsultants ter wereld, zal er zeker aan bijdragen dat haar wijnen van een onberispelijke kwaliteit zijn. Wit van de trebbiano en grechetto, waaronder volgens de Gambero Rosso Italiës beste bianco, de Torre di Giano 2007 (€9,50). En rood van sangiovese, canaiolo en sagrantino, waaronder het vlaggeschip van de streek, de Rubesco Riserva Vigna Monticchio 2003 (€31,50). 

Toch had Lungarotti ook twee rossos meegenomen waar ik vraagtekens bij zette. Ofschoon het beide schitterende wijnen waren. Maar waarom had zij ‘internationals’ als cabernet, merlot en syrah gekozen, terwijl Italië toch zo veel autochtone druiven kent die zorgen voor een volstrekt eigen karakter? Lungarotti’s antwoord was simpel: er is nog steeds een groeiende vraag naar dergelijke wijnen. Zij doelde op de Super Tuscans, afkomstig uit het boven Umbrië gelegen Toscane, waar de broertjes Antinori met cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc de wereldberoemde Tignanello en Ornellaia maken. En het zou toch mooi zijn als haar Giubilante (€12,95) en San Giorgio (€32,95) in één adem met dit duo werden genoemd? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen