Spring naar de content

Onderdompeling

Het nieuwste stompzinnige onderwijsplan: kleutertjes Engels laten leren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Beatrijs Ritsema

De Onderwijsraad heeft een advies uitgebracht aan de Tweede Kamer om de kennis van vreemde talen te bevorderen, want daarmee schijnt het slecht gesteld te zijn in Nederland. Speerpunt van het advies is om kleuters door middel van ‘onderdompeling’ zo vroeg mogelijk Engels te laten leren. Bij het Acht-Uur-Journaal was te zien hoe een klas vijfjarigen ‘Good morning’ en ‘I’m happy!’ scandeerde alsof ze de tafel van drie aan het opzeggen waren. Fijn plan! Ook zo fantastisch in lijn met het rapport-Dijsselbloem, dat zoals bekend smeekt om meer broodnodige onderwijsvernieuwing.

Dit voorstel is zo stompzinnig dat je je afvraagt wat voor soort deskundigen er in die Onderwijsraad zitten. Het kunnen geen mensen zijn die iets van taalontwikkeling van kinderen afweten of van de praktijk van vreemde-talenonderwijs. Van ontwikkelingspsychologie of pedagogie hebben ze ook geen kaas gegeten. Het zullen wel weer onderwijskundigen zijn: die groep van professionals die nutteloze nota’s produceert zonder ooit een kind mee te maken of een klaslokaal te bezoeken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.