Spring naar de content

Het feminisme voorbij

Twee generaties lang hebben we gedaan alsof vrouwen onafhankelijk waren. Nu weten we wel beter, is de teneur van twee bejubelde Amerikaanse romans.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Herman Stevens

De literatuur is aan de vrouwen. Vrouwen lezen de meeste boeken, en het zal niet lang meer duren voor de meeste boeken door vrouwen zijn geschreven. Soort leest soort. Onlangs verzuchtte een uitgever (een vrouw) dat het bijna onmogelijk is geworden om nog een publiek te vinden voor mannelijke debutanten. Het is alleen nog moeilijker om een publiek te vinden voor schrijvers die al een tijdje meedraaien.

Vrouwelijke debutanten trekken veel makkelijker de aandacht, en de tijd is allang voorbij dat debutantes liefst iets overgevoeligs of slachtofferachtigs moesten hebben om de belangstelling van de lezers te wekken. Vroeger kon je blind aannemen dat schrijfsters eerst hun eigen leed van zich afschreven. Sinds Donna Tartt zestien jaar geleden debuteerde, zijn we er aan gewend geraakt dat een schrijfster groot kan worden terwijl we niets weten van haar persoonlijk leven. Zeker in de Amerikaanse literatuur is de hedendaagse debutante slim en zelfbewust, en meestal ziet er ze ook geweldig uit.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.