Spring naar de content

Groeten uit de rimboe

De Nederlander Hans Tijl woont al meer dan dertig jaar in België en wil er ook niet meer weg. Maar er is geen enkele reden voor het onnozele gedweep met dit land, door zowel binnen- als buitenlanders. Want er is veel mis met Belgen, en vooral Vlamingen. Een persoonlijke ontlading. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans Tijl

Toen sommigen dachten dat België zou barsten en Vlaanderen onafhankelijk zou worden, kwam een mogelijke aansluiting bij Nederland ter sprake. De Vlamingen moesten daar niets van weten. Maar het bleek dat de Nederlanders hun zuiderburen behalve een beetje mal toch erg sympathiek en ‘bourgondisch’ vinden. Is dat geen vergissing?

Laten we beginnen met dat cliché ‘bourgondisch’. De Vlaming zou zo royaal leven en het breed laten hangen, met weelderige huizen en rijkelijke maaltijden. Vergeleken bij de Nederlander doet hij dat zeker, maar daar noemt u ook iets. Verder is de Vlaming bijzonder zuinig. Hoorde ik niet onlangs op de tv dat de Belgen van alle Europeanen het meest sparen? En daarbij gaat het om indrukwekkende bedragen. Want ik hoorde ook eens hoevéél ze dan wel gemiddeld in hun spaarpotje hadden. Dat was precies evenveel als ik. Maar als je beseft dat dit een gemíddelde is waarin ook al die echt arme mensen in de grote Belgische steden zijn verwerkt – en daar is nog onverdunde armoede – dan kun je je voorstellen wat er in de buidels van de anderen zit. Honderdduizenden euro’s per man. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.