Spring naar de content

Nederlaag o nederlaag

Hugo Borst was er zondag vroeg bij om Guus Hiddink ‘onbescheidenheid’ voor de voeten werpen omdat hij na de overwinning op Oranje verklaarde dat wij technisch, tactisch en fysiek overklast waren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

“Dat moet hij niet zelf zeggen,” sprak hij, “dat moeten wíj zeggen.” Misschien, maar wat mij aan deze Rotterdamse voetbaldeskundige juist zo opvalt, is dat hij zelden iets te zeggen hééft. Dat mensen als Jack van Gelder of Tom Egbers geen scherpe tactische analyses ten beste geven, valt ze moeilijk te verwijten; zij zijn de gastheren, zij horen zinnige vragen te stellen, en voor zover ik het kan beoordelen doen ze dat ook. Maar dat iemand die daar aanschuift als kenner van het spel bij een 4-1 overwinning op Frankrijk weinig meer te melden heeft dan ‘Tja, het klopt, ik bedoel, ja, het klopt’ en na de 3-1 nederlaag tegen Rusland überhaupt geen diagnose in de aanbieding heeft, is toch eigenlijk wel een beetje gênant. En aanleiding om te veronderstellen dat deze deskundologische dunschiller verstand heeft van bescheidenheid geeft het al helemaal niet. Als je dan voor duiding en analyse verder nog bent aangewezen op de politiek getordeerde orakeltaal van Johan Cruijff, en je leest nog eens de formidabele bedragen waarvoor deze pundits door de Nationale Omroep worden geëngageerd, dan voel ik mij als belastingbetaler toch een beetje vernacheld. Voor borrelpraat kan ik op zo’n avond wel in mijn eigen achtertuin terecht.

Gelukkig was zondag Jan van Halst te gast, die met behulp van een computer tactische patronen en bewegingen op het veld ontrafelde en nog enig inzicht verschafte in wat daar zaterdagavond nu eigenlijk misging (behalve dan dat het deze keer dus níet klopte). Bij de BBC gebruiken ze die videotechniek standaard, na elke wedstrijd, aangevuld met twee, soms drie andere visies, die snel, strak en helder naar voren worden gebracht. Na afloop van een wedstrijd zappen wij dan ook altijd direct naar Engeland, want daar hebben ze geen reclameblokken, zodat je tegen de tijd dat op Nederland 1 het honorarium voor die zwamneuzen weer is binnengeharkt al meer geleerd hebt dan je de rest van de avond bij de NOS gewaar zult worden, al blijf je zitten tot het sneeuwt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen