Spring naar de content

De Literaire Rokersquiz

Per 1 juli valt het doek voor de rokers in de horeca. Literatuur, kroegleven en roken hebben altijd veel met elkaar te maken gehad. Daarom presenteert HP/De Tijd de Literaire Rokersquiz. Uit welke boeken komen deze doorrookte fragmenten? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans Hoenjet

Nog heel even, en dan is het smoren van pijpen, lurken aan sigaren en paffen van saffies in cafés, restaurants en sportkantines niet langer toegestaan.  

Wijlen Martin van Amerongen schreef al in zijn humoristische filippica Rook doet leven dat ‘het allemaal pure despoten waren die ons in de loop der eeuwen het roken probeerden te verbieden, vaak door middel van de meest draconische strafbepalingen’. Niet lang daarna maakte hij bekend dat hij aan een niet-operabele vorm van slokdarmkanker leed. Ook W.F. Hermans, die een sigaret ooit euforisch omschreef als ‘zeven centimeter nicotine, teer en zaligheid’ en auteur was van de verhalenbundel De laatste roker, moest zijn verslaving met de dood bekopen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen