Spring naar de content

De Kring: Prins Claus, Ben de Graaf en Gerard van der Wulp

Het is weer prettig zaken doen bij het CDA. Elco Brinkman pleit als voorman van Bouwend Nederland al jaren voor de grootste bouwput van Nederland: de tunnel onder de Amsterdamse Zuidas. Probleem is het geld. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Ouwe jongens

Het is weer prettig zaken doen bij het CDA. Elco Brinkman pleit als voorman van Bouwend Nederland al jaren voor de grootste bouwput van Nederland: de tunnel onder de Amsterdamse Zuidas. Probleem is het geld. 

“Ik ga wat lobbyen,” kondigde Brinkman vorig jaar na Prinsjesdag aan. Suggestie: “De overheid zou ook eens kunnen kijken naar private investeerders.” In november benoemde minister Camiel Eurlings (CDA) Onno Ruding (CDA) tot voorzitter van een commissie die private financiering van nieuwe spoor- en snelwegen moest onderzoeken. Ruding en Brinkman waren beiden minister in het kabinet Lubbers II.

Vorige week kwam Ruding met zijn advies: de overheid moet meer private financiering gebruiken. Er volgde een juichend persbericht van Brinkmans club: “Bouwend Nederland herkent in het advies van de Commissie Ruding veel van haar inbreng.” 

Naar verluidt (2)

Opzienbarend. Zo kan het onlangs opgedoken artikel over de vermeende homoseksualiteit van prins Claus, dat in 1982 werd geweigerd door het Duitse weekblad Der Spiegel, gerust worden genoemd. Maar wat is er van waar? Aanbrenger Ton Biesemaat weigerde vorige week te zeggen wie de auteur is. Nu bevestigt hij dat het gaat om Jan Pijpers, destijds werkzaam voor Veronica Nieuwsradio.

Stern-medewerker Albert Eikenaar herinnert zich dat Pijpers’ stuk (te lezen op de site standejong.nl) ook bij Stern werd aangeboden. “Ik vond de inhoud veel te suspect, dus ik zei: brand je vingers hier alsjeblieft niet aan.” 

Wonderdokter

De meest bekritiseerde minister van dit kabinet, Ella Vogelaar van Integratie, is bezig aan een publicitaire comeback. 

Op 9 juni schreef NRC Handelsblad-journaliste Joke Mat: “Onvrede over aanpak Vogelaar neemt geleidelijk af.” Wat volgde was een uiteenzetting waarom Vogelaars wijkaanpak een ‘goed merk’ aan het worden is. Een week later kwam diezelfde Mat met een successtory over een van Vogelaars ‘prachtwijken’, in Deventer.

Het kan verkeren. Twee maanden geleden kampte de PvdA-bewindsvrouw nog met krantenkoppen als: ‘Vogelaar maakt het wijkenprobleem vooral erger’ (NRC) en ‘Het brekebeentje van het kabinet’ (AD). Dit mede dankzij haar onthutsende zwijgoptreden voor de camera van GeenStijl.

Maar dat was toen. In Trouw lachte Vogelaar de lezers vorige week vrolijk toe. Begeleidende tekst: “Stel uw vraag aan Ella Vogelaar.” Haar antwoorden staan deze week in de krant.

Conclusie: de met spoed ingevlogen spindoctor Dig Istha kost een paar centen (€187,50 per uur), maar hij doet zijn werk voortreffelijk. 

Pijnlijk

‘De media zijn achter Oranje aangehold als een stel domme kippen. Ze hebben de wedstrijden tegen Italië en Frankrijk volstrekt verkeerd geanalyseerd en zo veel te hoge verwachtingen gewekt. De beruchte Hollandse hoogmoed bij de spelers deed vervolgens de rest.” Was getekend: Ben de Graaf, ex-chef-sport van de Volkskrant.

Twee weken geleden legde De Graaf in dit blad uit waarom de vaderlandse voetbalpers in zijn ogen niet deugt: voetbaljournalisten zijn doorgaans braaf, onnozel en chauvinistisch. Dit EK, waarop Oranje zaterdagavond werd vernederd door Rusland, was voor hem de zoveelste bevestiging.

“Dat De Telegraaf en het AD een Oranje-bril opzetten, vind ik niet meer dan logisch. Maar dat ook zogenaamde kwaliteitsmedia als de Volkskrant dat deden, is zeer ernstig. Ze hebben de poulewedstrijden enorm overgewaardeerd en niet gewaarschuwd voor de kwaliteiten van de Russen. Dat zijn bijzonder pijnlijke inschattingsfouten.”

In de duels met Italië en Frankrijk had Oranje een ongehoorde dosis geluk, meent De Graaf. “Zaterdag was dat geluk kennelijk op. Zelfs Edwin van der Sar, de beste doelman van het toernooi, kon de ploeg toen niet meer redden. De verdediging was gewoon weer net zo zwak als tijdens al die verschrikkelijke kwalificatiewedstrijden. En het is natuurlijk idioot dat de opeens weer heilig verklaarde bondscoach Marco van Basten een half uur voor tijd al door zijn wissels heen was. Guus Hiddink had ze nog alle drie. Hij hield rekening met een verlenging.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De Graaf weet zeker dat al die jubelende krantenartikelen en ‘slijmerige’ commentaren van mensen als Jack van Gelder en Tom Egbers funest zijn geweest voor de ‘scherpte’ van Oranje. “In mijn tijd merkte je dat spelers opveerden als ze werden aangevallen.”

Heeft dit EK dan echt geen enkel lichtpuntje opgeleverd? Toch wel, zegt De Graaf. “Jan van Halstwas als speler een hondsgemene eikel, maar zijn computeranalyses in Studio Voetbal waren vakwerk van de bovenste plank.”  

Hij wel

Gerard van der Wulp, directeur van de RVD, wordt de tweede man op de Nederlandse ambassade in Washington. Een opmerkelijke benoeming op een felbegeerde plaats. Diplomaat in ruste Jan-Willem Bertens reageert vanaf zijn vakantieadres.

Meneer Bertens, mag ik u even storen?

“Nou, ik zit in Frankrijk. Waarmee?”

Met opmerkelijk nieuws uit diplomatenland: Van der Wulp gaat naar Washington.

“Zo. Zo! Gerard! Kijk eens aan! Ik wist niet eens dat hij ambitie had in die richting.”

U mag dus gestoord worden?

“Ja. Ja! Ik vind dit toch wel leuk nieuws.” 

Hoezo?

“Het is voor mij een volledige verrassing. Ik kom nog geregeld in Den Haag, maar ik heb er nooit iets over gehoord.” 

Zijn er mensen die zich gepasseerd zullen voelen?

“Laat ik eerlijk zijn. Als ik nu een jaar of vijftig was geweest en eerst een post in Rwanda en daarna in Afghanistan had bekleed, dan zou mijn oog best eens op die tweede plek in Washington kunnen vallen.”

En dan wordt er opeens een ‘buitenstaander’ benoemd, zonder wortels in de diplomatenwereld.

“Juist. Ik vermoed dat er op dit moment wel wat onvriendelijke telefoontjes worden gepleegd.”

Hoe onvriendelijk?

“Ik denk dat heel veel mensen zeggen: ‘Verdorie!’ Of, om maar even een ander woord te gebruiken, ‘Jezus Christus, hij wel, en ik niet met al mijn ervaring!

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.