Spring naar de content

Max Pam Award 2007

Wat was het beste literaire boek van 2007? Wie is winnaar van de Max Pam Award 2007 en krijgt de Parker Duofold? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Het jaar 2006 was het jaar van de dood van Gerard Reve. Niemand schreef zo schitterend over religieuze gevoelens, terwijl Reve eigenlijk niets geloofde. Het jaar 2007 was het jaar van de dood van Jan Wolkers. Niemand schreef zo schitterend over de Bijbel, terwijl Wolkers allang niet meer geloofde. Wij groeten de Texelse gladiator op zijn tocht naar het bovenmaanse en wij hopen dat er iets bewaard blijft van zijn oeuvre: Turks fruit, Terug naar Oegstgeest, Een roos van vlees en vooral zijn essays in De schuimspaan van de tijd. 

Het jaar 2007 was het jaar van de krachtmeting der mastodonten: A.F.Th. van der Heijden en Arnon Grunberg. Ik wil niet voor de doden spreken, maar ik vermoed dat Martin van Amerongen het een kaboutervete zou hebben genoemd. Natuurlijk had Van der Heijden gelijk toen hij zich eraan stoorde dat Grunberg de zoon van A.F.Th. ten tonele voerde. Maar als je dan toch naar de prijsuitreiking gaat, ga dan gewoon bij het literaire plebs zitten en niet in een aparte kamer. Dat Grunberg een jong kind meenam naar de uitreiking van de AKO-prijs gaf natuurlijk ook geen pas. Had hij onder zijn arm niet een kind maar een vioolkist met daarin een stengun meegenomen, dan had ik daar nog wel begrip voor kunnen opbrengen. Maar nu niet: zo’n kind hoort gewoon op die tijd in bed. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.