Spring naar de content

‘Je moet onderhandelen met de Taliban’

Volgens Kees Homan (65), generaal-majoor der mariniers b.d., werkzaam bij het Instituut Clingendael, heeft het kabinet de verlenging van de missie in Uruzgan te danken aan eigen geklungel. Nu zakken we dieper weg in een Afghaans-Pakistaans-Indiaas moeras.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Joost Niemöller

Bent u voor of tegen verlenging van de missie in Uruzgan?

“Ik was tegen. Ten eerste omdat we voor twee jaar hadden getekend en de NAVO verantwoordelijk was voor de aflossing. Ten tweede omdat je zelf moet opdraaien voor de kosten van de missie. Het wordt tijd dat, net als bij VN-operaties, de kosten gemeenschappelijk worden gedragen. Ten derde was er onvoldoende voortzettingsvermogen op het gebied van de genie en helikopters. Er zijn überhaupt te weinig troepen in Afghanistan. Er zijn 35.000 man voor ISAF, de NAVO-operatie waaraan ook Nederland meewerkt, en 8000 man voor Operation Enduring Freedom, de ‘jachtactie’ van de Amerikanen op de terroristen. In een recent rapport van de Britse denktank Senlis werd gesteld dat het 80.000 man zouden moeten zijn om effectief te kunnen opereren. Dat lijkt me een realistische inschatting. Maar hoe dan ook: door het politieke gestuntel van het kabinet zijn we nu wel moreel verplicht  om te verlengen. Het klinkt misschien hoogdravend, maar je hebt nu een commitment tegenover de bevolking.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.