Spring naar de content

De r.k. Volkskrant

De Volkskrant is van oorsprong een strikt katholiek dagblad. In de wilde jaren zestig en zeventig verkleurde het tot een echt links blad, om in de afgelopen tijd last te krijgen van (neo)conservatieve oprispingen. Maar de hand van Rome kon ik nergens meer ontwaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Mijn fout. Wie de krant van maandag 24 december heeft ingezien, kreeg een complete r.k.-explosie voor zijn kiezen. Ik laat buiten beschouwing dat de overgang van Tony Blair naar het katholicisme wordt vermeld – dat gebeurt overal – en dat columnist Arie Elshout op de barricaden gaat voor de kerstboom als westerse verworvenheid. Echt opvallend is echter de aandacht, meteen op de voorpagina, voor het bericht dat de christelijke kerken, waaronder de katholieke, Nederland tot missiegebied hebben gekozen. Elders wordt dat nieuws nog eens toegelicht om voor de derde keer aan de orde te komen in een sympathiserend hoofdredactioneel commentaar.

Op de tweede pagina krijgt Harm Schilder, de mediabeluste Tilburgse pastoor, een uitvoerig artikel. Sinds enig geharrewar over het vroegtijdig luiden van zijn kerkklok heet hij ‘de bekendste pastoor van Nederland’. De Volkskrant schrijft met smaak over de man om terloops te vermelden dat het een clericaal conservatief betreft die de latijnse ritus weer heeft ingevoerd en van mening is dat homoseksuelen in de kerk niet thuishoren en zelfs niet ter communie mogen gaan.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen