Spring naar de content

Waarom is dit boek geschreven?

Bij de verschijning van zijn boek Het seksuele bolwerk suggereert Harry Mulisch het door een psychiater te laten recenseren. Op verzoek van HP neemt R.H. van den Hoofdakker (alias de dichter Rutger Kopland) de handschoen op. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door R.H. van den Hoofdakker

Harry Mulisch heeft een leeservaring gehad en hij heeft gevonden dat deze ervaring grotere bekendheid verdient. Zodoende heeft hij een boek geschreven en dat is nu verkrijgbaar in de bekende gedaante van het Bezige Bij-drukwerk: het kan met een wat minder gigantisch lettertje en door de vervanging van kartonnen pagina’s door normaal papier tot zeker de helft van zijn afmetingen ineengeschrompeld worden. Bij kinderboeken zie je dat ook vaak.

Harry heeft Wilhelm Reich gelezen. Voor Reich bestaat de laatste tijd terecht grote belangstelling. Hij was de eerst psychoanalyticus die de sociaal-economische en ideologische structuur van de samenleving in verband bracht met de psychologische structuur, en dan met name de psychoseksuele driftstructuur van het individu en omgekeerd. (Voor een kritische en deskundige evaluatie van Reichs rol in de geschiedenis van de psychoanalyse, de sociologie en de politiek kan ik u verwijzen naar: Neurose und Klassenkampf. Materialistische Kritik und Versuch einer emanzipativen Neubegründung der Psychoanalyse van Michael Schneider, Rowohlt, Hamburg, 1973.)

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.