Spring naar de content
bron: amke

Harry Mulisch: ‘Izzy mag alles’

Harry Mulisch heeft een diepere band met zijn tekkel dan met de meeste mensen, bekent hij in 2006 aan HP/De Tijd-redacteur Eke Hagedoorn. ‘Onder de dieren heb je enkel heiligen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eke Hagedoorn

‘Niet aankijken is essentieel bij haar. Dat is überhaupt bij dieren zo. Een dier kijkt je aan als-ie je niet vertrouwt of als-ie iets wil. Je maakt Izzy (10) mee terwijl het hier een opgewonden boel is: dit is haar huis, en dan komen er ineens vreemden binnen. Normaal is ze niet zo. We zitten soms samen naar buiten te kijken, dan is ze heel rustig. Die felheid bij tekkels wisselt. Hiervoor had ik een reu, die was niet zo blafferig. Dit is een redelijk pittige. Vrouwtjes zijn feller. 

“Mijn dochter Anna zag tijdens een fietstocht met haar grootouders een tekkelpup en was op slag verliefd. Ze hebben mij toen gebeld, ik ben erheen gegaan en heb Izzy ter plekke gekocht. Ze komt uit Polen, en ik denk dat ze niet zo’n leuke jeugd heeft gehad; ze is een tikje neurotisch. Izzy is een dwergtekkel; een kaninchen is nog een slag kleiner. We hebben een kleintje omdat we hier drie trappen hebben en tekkels geen trap mogen lopen; door die lange rug kunnen ze een dwarslaesie krijgen. Erop is niet zo erg. Eraf is heel slecht, dan krijgen ze aldoor een klap op de rug. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.