Spring naar de content

‘Zwemmen met de prinsesjes van Oranje’

C.O.A. baron Schimmelpenninck van der Oije (1943) is voorzitter van de Hoge Raad van Adel, kamerheer van de koningin en bestuurder van diverse culturele instellingen. Hij was jarenlang directeur van het Maritiem Museum in Rotterdam. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

Hoewel hij er ruim een halve eeuw geleden vertrok, kan Coen baron Schimmelpenninck van der Oije zijn Amsterdamse geboortehuis nog meter voor meter uittekenen. Het was een heerlijk grachtenhuis, met een grote tuin, waarin een mini-tennisbaan was aangelegd. Op de beletage had moeder haar salon. De kinderen kwamen daar alleen om piano te spelen ‘en nu en dan een chocolaatje te stelen’; zij hadden hun eigen kinderkamer, waar ze ook altijd aten met de kinderjuffrouw.

Vaders ruim bemeten zitkamer was een verdieping hoger. Hij was bankier en handelde in effecten, die hij in eindeloze aantallen moest signeren, wat nog een heel werk was met zo’n ellenlange handtekening. Nog hoger had de inwonende kinderjuffrouw haar kamer en helemaal op zolder sliepen de twee zonen en de dochter. Die hoogte sprak vooral de jongens aan. “We knoopten weleens oude stoflakens aan elkaar,” vertelt de baron, “en dan liet ik mijn broertje naar een balkon, een verdieping lager, zakken. Een onwaarschijnlijk gevaarlijke onderneming. En het mooiste was om op zondagochtend van helemaal boven door de spijlen van het balkon naar beneden te pissen en te luisteren wanneer het neerkletterde op de marmeren binnenplaats.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.