Spring naar de content

Laatste waarschuwing

J.A.A. van Doorn schetst in zijn laatste boek de ondergang van de Duitse sociaal-democratie in de vorige eeuw. Die vindt verrassende parallellen in de huidige teloorgang van de PvdA. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bart Jan Spruyt

Jacques van Doorn is het type columnist dat ieder dag- of weekblad in zijn gelederen wil hebben. Hij is een erudiet man, met academische status. Hij heeft een welversneden pen. En hij heeft opvattingen – opvattingen die hij (ook nog eens) degelijk weet te onderbouwen.

Sommige stukken van hem heb ik van woede opgevreten, zoals zijn beschouwing over Israël als ‘de westerse doorn in het islamitische vlees’ (Trouw, 5 oktober 2001). Andere met weerzin weggesmeten, zoals uitgesproken judeofobe stukken (Trouw van 2 november 2002 en 1 mei 2004). Maar in andere stukken van de columnist Van Doorn hebben we te maken met een man die zijn opvattingen en ideeën over actuele kwesties goed onderbouwd en goed geschreven weet uit te venten.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.