Spring naar de content

Brieven

De redactie verwelkomt ingezonden brieven van maximaal 150 woorden, en behoudt zich het recht voor deze te redigeren. Vermeld altijd uw adres, ook wanneer u e-mailt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Brongersma 

Briefschrijver G. Aerts vindt het nodig om voormalig senator Brongersma te omschrijven als ‘een persoon die in 1950 veroordeeld was voor ontucht met minderjarigen en daarvoor enige tijd in de gevangenis verbleef’ (HP/De Tijd, 22 juni). Deze juridisch juiste aantijging verdient een aanvulling. Brongersma is destijds veroordeeld wegens overtreding van artikel 248bis. Volgens dit in 1972 gesneuvelde artikel was homoseks pas toegestaan als beiden minimaal 21 jaar waren. (Een volwassen man mocht wel seks hebben met een meisje van zestien jaar.) Het ‘slachtoffertje’ van de senator was overigens zeventien jaar oud. Hij had dus al een jaar lang seks met meerderjarige vrouwen mogen hebben; alleen niet met mannen. Een wetsartikel dat we nu als verachtelijk en discriminerend beschouwen, was ook toen verachtelijk en discriminerend en blijft verachtelijk en discriminerend. Maar ik heb het idee dat G. Aerts daar diep in zijn hart heel anders over denkt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen