Spring naar de content

Asiel voor iedereen

Het kabinet heeft de sluizen opengezet voor nieuwe asielzoekers. Gek genoeg lijkt bijna niemand zich daar druk over te maken. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Joost Niemöller

Afgelopen vrijdag maakte het kabinet bekend dat de regels voor asieltoelating ingrijpend verruimd zullen worden. Tot nu toe mocht een asielzoeker niet worden teruggestuurd als kon worden aangetoond dat hij persoonlijk gevaar liep. Nu is het al voldoende als hij tot een bedreigde groep behoort. Ook mag de overheid bij de afweging niet meer alleen op de eigen rapportages afgaan, maar moeten ook de rapporten worden meegewogen van organisaties als Amnesty International, Artsen zonder Grenzen en VluchtelingenWerk. Dat aan de objectiviteit van die belangenorganisaties getwijfeld kan worden, lijkt het kabinet onbelangrijk te vinden. 

In de praktijk zal dit kabinetsbesluit een revolutionaire verandering betekenen van het asielbeleid. Toch trok het in de media nauwelijks aandacht. Het lijkt alsof er na alle opwinding omtrent het beleid van minister Verdonk een grote matheid over Nederland is gekomen als het gaat om asielzoekers. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen