Spring naar de content

Het grote wonder

'Het vergeten seizoen’ van Peter Delpeut, over het kruispunt van geloof en wetenschap, is een opmerkelijk romandebuut, waarin een klassieke tegenstelling wordt uitgewerkt. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Volgens wijlen de politicoloog Lucas van der Land is ‘een geloof niets anders dan een bijgeloof met succes’. Hij bedoelde ermee dat elk geloof als een bijgeloof is begonnen en dat dit bijgeloof pas de status van een godsdienst kan verwerven als het aan de macht komt. Inhoudelijk is er volgens Van der Land geen verschil tussen een geloof en een bijgeloof. De aannamen van de christelijke kerk zijn even onbewijsbaar als die van het boeddhisme, de islam of de astrologie. Zeus en Wodan worden niet meer aanbeden, maar dat komt niet doordat hun ideeën minder juist waren dan die van de christelijke of islamitische God.

Deze opvatting gaat terug op de Verlichting, toen men de Bijbel historisch begon te toetsen en er allerlei tegenstrijdigheden in werden ontdekt. In de negentiende eeuw werd er nog een schepje bovenop gedaan en kwam men, nog meer dan voorheen, tot het inzicht dat als het onmogelijk was het gelijk van godsdiensten aan te tonen, er ook niet één ware godsdienst kon zijn.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.