Spring naar de content

Welkom, Polen!

De Kamer worstelt met de Poolse arbeidsmigratie. Dat is niet zo handig, want dit is een uitgelezen moment om de Polen binnen te laten.  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Joost Niemöller

Jawel, de Polen komen echt. Vorige week bleek dat weer eens uit nieuwe cijfers van het CBS. De immigratie van alle nationaliteiten was in 2006 toegenomen tot ruim 100.000. De grootste groep waren terugkerende Nederlandse emigranten. Turken en Marokkanen spelen amper nog een rol. Verreweg de meeste buítenlandse immigranten zijn Polen: nu een dikke 8000, een stijging van meer dan 2000 vergeleken met 2005. Dat lijkt op zich niet veel, maar dat zijn alleen de Polen die hier komen wonen. Veel meer komen hierheen om te werken. Het aantal tijdelijke legale Poolse arbeidsmigranten was vorig jaar zo’n 100.000. 

Het aantal illegaal in Nederland werkzame Polen moet enorm zijn. Ga maar na. In 2006 verklaarde de overheid dat alleen in de bouw bij zo’n duizend opdrachtgevers inspecties werden uitgevoerd. In 37 procent van de gevallen werden overtredingen geconstateerd, en in zeventig procent van de gevallen ging het om Polen. Soms worden illegale uitzendbureaus met honderden ingeschreven Polen opgerold. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.